joi, 14 octombrie 2010

Sfanta Cuvioasa Parascheva

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva nu se afla intacte in racla la care milioane de credinciosi s-au inchinat de-a lungul anilor la Catedrala Mitropolitana. In afara de talpi, care au fost lasate la Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol inainte de a fi aduse la Iasi in 1641, din sfintele moaste lipseste si nasul, dezvaluie in mod socant reprezentantii Mitropoliei. Acesta ar fi fost smuls in timpul primului razboi mondial de un credincios in timp ce s-a aplecat sa le sarute, nestiindu-se nici pina astazi unde se afla acea parte. Daca Mitropolia sustine vehement ca lipsesc doar talpile si nasul, un preot din Bucuresti spune ca o alta parte din moaste au fost furate pe drumul de la Constantinopol de calugari bucuresteni, la Biserica "Sfinta Vineri Noua" aflindu-se acum o particica din ele.


"Calugarii au luat o parte din moaste, nu din rea-vointa, ci din evlavie"
Cel care sustine ca detine o parte din moastele Sfintei Cuvioase Parascheva este preotul Valentin Fotescu, paroh al Bisericii "Sfinta Vineri Noua", situata pe Bulevardul Nicolae Titulescu din Bucuresti. "Avem o particica din moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, nu ale Mucenitei. Are cam un centimetru si ceva lungime si nu stim din ce parte a corpului este. Este pusa in ceara si o tinem intr-o racla alaturi de particele din moastele altor sfinti, ca Sfintul Ierarh Nicolae si Sfintul Grigore Teologul, precum si din moastele unui sfint din Muntele Sinai", spune parintele Valentin Fot escu. Aceasta parte din moastele "Sfintei Parascheva de la Iasi", dupa cum o numeste, a primit-o in urma cu citiva ani de la Biserica "Mihai Voda", din Bucuresti, situata in apropierea statiei Izvor. Iar acolo s-ar fi aflat inca din 1641, cind moastele au fost daruite de Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol domnitorului Vasile Lupu, ca rasplata pentru faptul ca ii platise birurile catre turci. "In drumul lor spre Iasi, moastele au fost adapostite la Bucuresti, la Manastirea «Mihai Voda», care era pe locul unde acum este Palatul Parlamentului, darimata de comunisti. Calugarii au luat o parte din moaste, nu din rea-vointa, ci din evlavie", spune Valentin Fotescu. Acesta sustine ca particica din moaste i-ar fi fost data de preotii de la actuala biserica de mir "Mihai Voda" dupa ce IPS Daniel a donat bisericii la care este paroh un rind de vesminte ale Cuvioasei.
Nimeni nu mai stie unde este particica smulsa
"Ca sa afirme asa ceva, acest preot ar trebui sa aiba acte justificative. Mai degraba cred ca vrea sa atraga lumea in acest fel", spune in replica arhimandritul Dosoftei Scheiul, marele eclesiarh al Catedralei, dupa ce in urma cu citeva zile a presupus ca biserica din Bucuresti ar putea detine, eventual, moastele altei Sfinte Parascheva, respectiv Mucenita, care a trait in Grecia cu peste jumatate de mileniu inaintea Cuvioasei. "Ma indoiesc, in plus, ca moastele au fost aduse prin Bucuresti si cred mai degraba ca au fost aduse pe Dunare, la Galati", adauga acesta. In premiera, arhimandritul Dosoftei Scheiul spune insa ca, intr-adevar, in afara talpilor care au ramas la Constantinopol, o parte din moaste lipseste. Este vorba de nas, care ar fi fost smuls de un credincios in timpul primului razboi mondial. "Pina atunci fata Sfintei era descoperita si intr-un moment de neatentie al preotilor, cineva a smuls nasul. Blestemul lui Vasile Lupu si al mitropolitului Varlaam a functionat, caci cel care a rupt nasul a fost prins imediat", povesteste arhimandritul. Acesta mai sustine ca nasul Cuvioasei s-ar fi pierdut, nestiindu-se unde se afla. "Ma indoiesc ca preotul din Bucuresti detine acea parte din moaste. In Romania, moaste ale Sfintei Parascheva se afla doar la catedrala din Iasi", subliniaza acesta. Calugarii de la Mitropolie asteapta acum dispozitie de la IPS Daniel ca sa poata descoperi moastele de giulgiul in care au fost infasurate cind au fost aduse la Iasi. Acesta este dintr-o pinza de in, ros de trecerea vremii, si, dupa cum sustin cei de la Catedrala, ar avea inscris pe el, ca un sigiliu, blestemul lui Vasile Lupu si al mitropolitului de atunci. "Blestemat sa fie cel care va imprastia vreodata moastele Sfintei Cuvioase Parascheva".

Mirela CORLATAN
SURSA-www.ziaruldeiasi.ro

                                                Noi suntem Minunea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu